Hopp til hovedinnhold

Fiskeplassen

De fleste gårdene hadde faste fiskeplasser ved de store sjøene. Fiskeplassen hadde bu til å bo i og et naust til oppbevaring av båt og utstyr.

Bua her på Blokkodden kommer fra Kuneset ved Femund og ble brukt av folk fra Femundshytten og Svukuriset under høstfisket av sik og røye. Bua er ei laftet ljørbu med torvtak (Ljørbu er benevnelsen på ei koie med ildsted midt på golvet og hull (ljore) i taket for røyken). Den er oppført på begynnelsen av 1900-tallet og er tradisjonelt innredet med brisker langs veggene. Stengene under ljoren ble brukt til tørking av fiskegarn. Gytefisket i Femund foregikk i oktober og november. Det var ofte så kaldt at fiskegarna frøs når de ble tatt opp. Derfor var det nødvendig å tine og tørke dem inne før de kunne settes ut på nytt. Utenfor bua er det et «garnhang» som også ble benyttet til tørking av garn.

Naustet er fra Bursjøen i Jyltingsmarka øst for Femund. Fiskeplassen her ble brukt av to brukere fra Drevsjømoen som setret på Jyltingssetra ved Halvorsjøen. Der trengtes det ikke fiskebu fordi de kunne bo på setra, men naust til båt og redskap var nødvendig. Dette naustet er bygd på 1800-tallet og er laftet på en svært enkel måte og med tak av kløvde stokker (halvklovninger). De to stengene som går gjennom huset på langs, er til garntørking. Utenfor naustet står en «notross». På denne innretningen ble nota hengt opp for tørking og bøting.

Tidligere var det vanlig å samle inn andeegg som bidrag til matforsyninga. For å gjøre innsamlinga enklere, ble det hengt opp andeholker langs sjøkanten. Det er for det meste kvinender som ruger i holkene som er hengt opp på museumsområdet.

Museum24:Portal - 2025.04.24
Grunnstilsett-versjon: 2